z całym szacunkiem ale ale broszura pani Beaty Kisiel jest warta wyrzucenia na śmietnik no może nie cała ale na pewno część dotycząca żywienia. Bo błędne informacje niweczą całą resztę. Ty nie umiesz czytać bo ja podałem tytuł "Żółwie ozdobne" a nie "Żółw odzdobny" dodam że chodziło mi o książkę Fritza Frohlicha. Książka jest dwa razy grubsza niż wspomniana przez ciebie broszura. Mam i inne książki na ten temat. "Żółw ozdobny" M. Rogner HD Philipen i "Żówie, moje hobby" E i M Szpakow-Orłowscy pozycje 5 i 6 z literatury pani Kisiel.

Jeżeli tak jak pani Kisiel i ty będziemy tylko powielać mity to nigdy terrarystyka nie wzniesie się na wyższy poziom. Zwłaszcza przy twoim lenistwie...

A skoro już o tym mowa to proszę bardzo oto właściwy cytat

[b]"I jeszcze jedna ważna wskazówka. Niestety właściciele żółwi stale popełniają ten sam poważny błąd żywieniowy. Z jadłospisu żółwi nie zniknęło mięso, tzw. rąbanka! Zawiera ono tłuszcz, który żółwiom nie wychodzi na zdrowie. Nawet bardzo chude mięso ssaków nie jest dla żółwi pełnowartościowym pokarmem. ponadto jest on bardzo źle trawiony. Organizm żółwi ozdobnych nie jest przystosowany do trawienia mięsa ssaków. Ewentualnie w kuleczkach zrobionych ze skrobanego mięsa można podawać lekarstwa lub preparaty witaminowe ale tylko w takich przypadkach!"[b]

a co do powodów szkodliwości sałaty przeczytaj sobie tutaj
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=208#reply_211