-
odwapniony żółw
Już widzę jakie sypią się gromy na moją głowę, że poruszany temat jest gdzieś opisany w postach, a ja go ponownie poruszam. Dostęp do internetu na minuty jest b. drogi, a czytanie dziesiątków postów czasochłonne. Kogo irytują powtarzające się pytania niech po prostu ich nie zauważa. Myślę, że są tacy terraryści, którzy na to nie zwracają uwagi. Na nich liczę.
Przechodzę do tematu. Przed miesiącem otrzymałem w darze dwa żółwie mauretańskie. Jeden z nich jest w złej kondycji, ma miękki pancerz. Leczenie podjąłem otrzymuje raz na tydzień domięśniowe zastrzyki wapna i witamin. Teraz powinienem żółwiom zamontować oświetlenie UV. Niestety tutaj moja wiedza jest bardzo ograniczona, a sprzedawcy w sklepach ( na moim terenie ) wiedzą tyle samo co ja. Co jest praktyczniejsze - czytaj zdrowsze dla żółwia jarzeniówki gloo 8.0 czy żarówki Osram ultra vita lux . Jaka ma być moc żarówek/ świetlwek, na jakiej wysokości je zawieszać. Czy ultra vita lux może być zastąpiona żarówką Zoomedu ?Jaką ? Chętnie zapoznam się z innymi sugestiami Drugi problem . Poprzedni właściciel żółwi musiał je karmić bardzo monotonnie samą tartą marchewką. Nie chcą jeść nic innego. Usiłuję wprowadzać inne owoce, - tarte jabłka, banany, winogrona, cykorię.sałatę, kapustę pekińską. Nic z tego, nie jedzą. Sądzę, że wiosną gdy będzie mniszek, babka i inne zioła się przełamią.
Lekwet zalecił podawać do marchewki po kilka kropel wapna w syropie -takiego dla dzieci. W postach na ten temat były krytyczne zdania.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów