-
Re: zabezpieczenia na balkonie
Oj, chyba nie jestem dobrym źródłem informacji bo hermanni którego miałem był już 1 cm od brzegu balkonu i został uratowany dzięki szybkiej reakcji sąsiadów
. Podważ
Wybieg balkonowy dla lądowców.
Konstrukcja balkonowych terrariów zależy od tego jak balkon wygląda i jaka jest balustrada. Siatka jest dobra pod warunkiem, że odpowiednio wysoko poprowadzona. Może być jakakolwiek, nie ma to znaczenia, metalowa taka o średnicy ok. 2 cm daje się łatwo zginać w porównaniu z plastikiem i to jej zaleta. Na pewno siatka musi być wyższa niż jakikolwiek lity materiał, typu pleksi czy sklejka. Siatka ma też tę zaletę, że przepuszcza promienie słoneczne. One mają sporo czasu i niekiedy naprawdę jakoś tak potrafią popracować, że mogą pokonać bariery. Gdy chodzi o samo wspinanie to może u większości gatunków nie jest ono doskonałe, natomiast żółwie świetnie wciskają się i napierają całym ciałem na bariery, wskutek czego potrafią przesunąć słabo przymocowane ogrodzenia. Najlepiej wszelkie siatki czy inne przeszkody przykręcić lub w inny sposób mocno przymocować. Taka siatka powinna być także przymocowana do podłogi (ewentualnie wygięta tak aby część leżało na podłodze i aby żółw nie mógł jej podważyć).
Gdy chodzi o wodne to u mnie na balkonie były tylko w normalnym akwaterrarium odpwoiednio wysokim bez siatki. Zabezpieczenie potrzebne jest wówczas gdy żółwie zostają na noc, mieszkamy w poblizu lasu i w nocy odwiedzają nasz balkon kuny czy inne małe drapiezniki, ewentualnie ptaki drapieżne. Normalnie w mieście zwykle takiego zagrożenia nie ma.
W wyborze rozwiązań najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem.
Co do upadków to żółwie są bardzo wrażliwe na uszkodzenia powstałe w ich wyniku. Jeśli żółw przeżył upadek z kilku pięter to wyjatkowe szczęście. Ja straciłem lądowca w minutę po upadku z wysokości 1 metra. Apeluję o ostrożność przy przenoszeniu. Mi po prostu wyślizgnął się z ręki i tak fatalnie upadł. Teraz żółwie na balkon przenoszę w pojemnikach.
Uprawnienia umieszczania postów