Witaj na forum!!!. po pierwsze zielonymi glonami nie należy się przejmować nie zaszkodzą gadzinie tylko nieładnie wyglądają (zawsze można kamienie wyszorować lub wymienić na nowe), z grzałek polecam te z wbudowanym termostatem (ustalamy temp. i ona się sama zał. i wył.) mogą one być całkowicie zanurzone nie tylko pionowo (producent na opakowaniu podaje jak można montować), ja mam grzałke firmy atman 50W (koszt 29 zł, jak na razie działa bezproblemowo 7m-cy zanurzona w poziomie) , grzałki dobiera się w stosunku do litrażu, możesz kupić już na wyrost (po prostu ta o większej mocy szybciej zagrzeje wode i szybciej się wyłączy, odwrotnie będzie przy mniejszej mocy) Przy małym żółwiu nie istnieje ryzyko uszkodzenia grzałki no ale jak dorośnie lepiej w tedy zainstalować osłone lub kupic grzałke matalową (Aqua'el chyba takie produkuje) to samo dotyczy się termometru szklanego (zdarzały się przypadki rozgryzienia!!), który można wymienić na paskowy przyklejany na akwa. Co do żywienia gadzina została przyzwyczajona do nie najlepszego pożywienia! tak od razu nie zmienisz jego upodobania (jak się uprze to i tak nie zje...) powolutku zmieniaj mu diete ograniczajac granulat i gammarus. Na razie masz małe akwa a chciałabyś podnieść poziom wody, i mieć dużo miejsca do pływania, możesz zrobić półke z pochylnią (wklejoną lub podwieszoną) nad wodą, jest to najlepsze moim zdaniem rozwiązanie przy małym akwa wysepka nie ogranicza przestrzeni wodnej gdzie Bonifacy może nurkować (czerwonolice uwielbiają...;-)) Aha na przyszłość, z filtrów polecam zewnętrzne kubełkowe z firmy Hagen Fluval 104 lub 204 ( wiem są drogie ale są jedne z najlepszych) przy żółwiach trzeba mieć bardzo wydajne filtry.