-
Re: Jakie wkłady?
Dobry filtr, gąbke czyść raz w tygodniu, ceramike zostaw, węgiel możesz zastapić zwirkiem amonowym lub wymieszać oba pół na pół. Kiedy wymienić na nowe? jak przestaną wchłaniać szkodliwe związki, (nagle w przeciągu 1-2 dni woda zrobi się syfiata i zacznie śmierdzieć- tak zaobserwowałem u mnie). Oczywiście to że mamy filtr nie oznacza że nie musimy zmieniać wody!!! (ja wymieniam raz na miesiąc i wszystko jest ok, cały filtr gruntownie czyszcze raz na 2-3 miesiące). Dobrze by było jakbyś kupił bakterie nitryfikacyjne np. kapsułki lub w płynie które znacznie przyśpieszą proces dojrzewania filtra (naturalny proces wytworzenia sie tych bakterii to 2-3 tyg.) Przez pierwsze kilka dni woda i tak bedzie robić się mętna ale nie bedzie cuchnąć, w miare rozwoju bakterii woda powinna się wyklarować. aha i jeszcze jedna rada króciec ssawny (kosz) dobrze zabezpiecz przed zsunięciem lub rozłączeniem, podcisnienie potrafi wessać główke małego żółwia do rurki....( moja o mały włos by się utopiła w ten sposób.. ;-(
Uprawnienia umieszczania postów