-
Re: zbyt ruchliwy żółw gracki
Zachowanie samicy, które Yaqbi opisała, nie wygląda mi na chęć złożenia jajeczek. U swojej żółwicy stepowej zaobserwowałem czynności, które w tym przypadku nie zostały wymienione. Samica, owszem zachowuje się niespokojnie, ale nie jest to chodzenie wzdłuż ścian, tylko wędrówka po całej powierzchni terrarium, które u Yaqbi jest po prostu za małe. Kolejnymi oznakami są: obwąchiwanie, a czasami nawet "kosztowanie" podłoża i przede wszystkim rozkopywanie substratu przednimi nóżkami, mimo nieodpowiedniej jego grubości. Jest to wstępna faza kopania. Jeśli samica uzna, że miejsce jest odpowiednie(czyli: podłoże jest właściwej grubości, wilgotności i temperatury), to po wykopaniu dołeczka( na około 5-7,8cm. głęboki- zależy to od wielkości samicy) przednimi nóżkami, przejdzie do kopania tylnymi. W przypadku wystąpienia takiej sytuacji, czyli chęci składania jaj, wkładam do terrarium pojemnik o wymiarach: 50cm. dł., 35cm. szer. i 22cm. wys., tylko moja samica ma 15cm. dł. W przypadku Twojej żółwicy pojemnik powinien być większy i wyższy(minimum 25cm.- dla komfortu samicy i bezpieczeństwa jajek). Trzeba uważać, ponieważ samica może nie złożyć jajeczek, kiedy będzie zbyt cieńka warstwa podłoża i dojdzie( oczywiście po dłuższym okresie do zatkania jajowodów i w przypadku nie usunięcia jajeczek śmierci samicy, tylko powtarzam jest to proces długi). Jednak sądzę, że w Twoim przypadku( w przypadku Twojej samicy) nie dotyczy to chęci składania jajeczek, choć może to niedługo nastąpić i serdecznie Tobie tego życzę, jednak szkoda, że nie będą zapłodnione. Powinnaś powiększyć terrarium, a zachowanie żółwicy również wskazuje na nadchodzącą porę roku i obecną, choć wiosna na razie zawodzi, ale jest za to urodzaj pokarmu.
Pozdrowienia!!!
Uprawnienia umieszczania postów