Całkiem niedawno pisałam, czym najelpiej karmić żółwie stepowe http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=5322&t=5322
Z sałaty też bezwzględnie zrezygnuj.
Rzeczywiście kilka dni niejedzenia to nie dramat u żółwi. Kiedy dostałam moją żółwicę nie jadła nic przez miesiąc i potem nagle zaczęła jakby nigdy nic. Oczywiście obserwuj jego zachowanie i ogólny wygląd, taki standard - czy ma suche, niezapuchnięte powieki, czy ma różowo w pyszczku, czy ma suchy nosek.
Pod samym źródłem ciepła - nie wiem, czy masz żarówkę lustrzankę, czy coś innego -powinno być więcej, niż 25 stopni. Powinno być też w terrarium miejsce, gdzie temperatura będzie niższa. Żółwik sam sobie wybierze odpowiadające mu miejsce.(ja mam koło 30-31 pod zarowka, jakies 26 w innych miejscach i 23 w najchlodniejszym - pewnie latem bedzie z tym rożnie, ale zwykle utrzymuje sie taka temperatura).
Teraz najlepiej daj mu dużo spokoju. Niech odetchnie od ciągłego ruchu w sklepie.
I moim zdaniem powinienes zrezygnowac z piasku. W postach sprzed kilku dni znajdziesz dyskusje na temat piasku i żwirku w terrariach.
No i jak mówił Mata Manx koniecznie odrobaczenie!!

Pozdrawiam
Natalia