-
Re: kryjówka dla czerwonolicego
A życie bez kryjówki w stresie wpłynie pozytywnie na żółwia??? Chyba nie !!! Więc jak już napisałem z kryjówka z zieleniny wiąża się spore problemy ze względu na "temperament" żółwi które koszą zielenine jak kosiarka spalinowa trawe.... (oczywiście zalezy to też od samego żółwia) więc najlepszym rozwiązaniem byłaby kryjówka z kamieni i to taka którą nie zdoła rozwalić w drobny mak.... A to że większość czasu spędza w kryjówce jest (może być) winą warunków zewnętrznych które należałoby ograniczyć lub stale usunąć,(trzeba usunąć przyczyne a nie skutki) w miare możliwości. co ma moczarka do wsadzania do krykówki?? znowu nie doczytałejś, chodziło o to że zamiast kryjówki z kamieni można zastąpić "kryjówke" z zieleniny (naturalne!!) co jak już pisałem wiąże się z ciągłym dokupywaniem nowej zieleniny... Czyli dochodzimy do wniosku że kryjówka zrobiona z kamieni bądz czegoś innego będzie lepiej spełniała swoją funkcje w warunkach akwaryjnych!!A jeśli chodzi o większość życia spedzonego Twojego żółwia w kryjówce czyt. ciemnościach, może być spowodowane strachem, odczuciem ciągłego zagrożenia,jak pisałem post wyżej trzeba zająć się PRZYCZYNĄ a nie skutkiem takiego postępowania gadziny ( może jest to stan przejsciowy?? zmiana otoczenia, większa ilosć domowników przemieszczająca się.,. itd) bez przyczyny nie chowałby się !!!! a brak mozliwości schowania się będzie bardzo niekorzystny dla niego...(bedzie odbierane jako stałe zagrożenie) Mam nadzieje iż jest to stan przejsciowy i wszystko wróci do normy.. ktoś znowu może napisać że wszysto wyolbrzymiam ale czyż nie mam racjii?? (chcę tak jak inni zapaleni żółwiarze dobra tych ciekawych stworzen..)
Pozdrawiam krist
Uprawnienia umieszczania postów