-
Re: Ogrzewanie terrarium dla stepów
Mam sceptyczny stosunek do ogrzewania z promienników ceramicznych, gdyż problemem w trzymaniu żółwi w mieszkaniach jest nie tylko ciepło, ale też światło, a tego taki promiennik nie daje. Światła jest mieszkaniu zdecydowanie za mało. Jeśli więc ceramiczne ogrzewanie to dodatkowe silne światło. Polecam lampy HQI, co prawda oprawka to 200-300 zł, do tego żarnik ok. 50- 70 zł (polecam 70W, bo 150W wcale nie daje takiego przyrostu światła jak byśmy się spodziewali, temp. barwowa światła 4200 Kelwinów czyli najbliższa naturalnemu oświetleniu choć na oko wydaje się światłem zimnym i w sklepie proponowali mi cieplejsze). Taką lampę wieszam 40 cm nad żółwiami (mocno przymocować bo waży to ok. 2 kg) i nawet w zimie mam ciepło i jasno. Żarnik wystarcza na kilka lat. Jak jest chłodno dodatkowo zwykła lustrzanka, no i oczywiście UV w postaci ReptiGlo 8.0.
A kable grzejne dla gatunków tropikalnych, które w naturze także w nocy mają bardzo ciepło i przez większą część roku sucho. Żółw stepowy do takich nie należy, gdyż występuje na terenach gdzie dobowe zmiany temperatury są znaczne, no i kopie długie nory, w których wcale nie jest tak sucho.
Uprawnienia umieszczania postów