-
Re: A jadnak karma dla kotów?
Ludzie nie dajmy się zwariować. Nie jestem zwolenniczką karmienia żółwi karmą dla kotów, ale znam 2 żółwie czerwonolice 15-letnie, które przez całe swoje życie nie dostały niczego innego oprócz wołowiny i sałaty, są to okazy zdrowia (właściciel niejednokrotnie je badał) nie mają żadnych zmian krzywiczych. Dieta wzięła się stąd, że nie chciały niczego innego jeść, nawet ryb. Mówicie o pokarmie naturalnym, zgadzam się z tym, ale czy nie jest to tak, że kolejne pokolenie żółwi wychowane w niewoli, na gamarusach, wołowinach, kurczakach i pokarmie dla kotów czy psów, nie zaczyna się do tego pokarmu przystosowywać? Przecież one nie wiedzą, co jest ich "naturalnym" pokarmem. Dlatego myślę, że każdy karmi swoje zwierzęta tak jak uważa, że powinien (nie mówię tu o ekstremalnych przypadkach o wiadomo jakich skutkach) i widzi, czy im dany pokarm służy. Mój żółw np. nigdy nie chciał jeść sałaty ani mięsa (ani wołowiny ani kurczaka) natomiast rzucał sie na ryby, krewetki mrożone i suszone i mrożonego gammarusa. Praktycznie sam sobie dietę ustawił.
Uprawnienia umieszczania postów