nie chce sie wymądżać,ale myśle że żółw dlatego nie chce wyjść siewygrzewać na ląd bo ma za ciepłą wode.Wprawdzie w książkach własnie 27-28 stopni jest uznawana za idealna lecz w momencie w którym podniosłem żółwiowi temperaturę do właśnie 28 stopni pszestałwychodzić siewygrzewac.od razu jak obniżyłem temperature do 24 stopni żółw wyszedł na ,,plaże''.Nie wiem jak jest z pierwszym pytaniem może po prostujest głodny (a rzuca siew twoiom stronę?)Chociarz moj zolw kiedy był malutki pamiętam że w pierwszym tygodniu musiałem mu wyłanczać pompke na noc bosiejej najzwyczajniej bał skakał po wodzie jak światło zgasło a pompka chodziła.moze masz podobnie? A co do głownego pytania .faktycznie trudno stwierdzić co to jest ten nalot.Zrób tak kup udkażalnik do akwariuó i wpuść do wody kilka kropli-na wypadek gdyby ten nalot okazał sieczymś niefajnym. Idż do tej biedronki kup kilka wód po 10 litrów (ze 3 najlepiej) wypij i wlej wody z kranu do tych butelek na dzień przed wymianą wody w akwarium .ZAWSZE WLEWAJ ODSTANĄ WODE DO AKWARIUM To by yło na tyle .licze że pomogłem ci chociasz troszkę!