Mój żółw ma 4 lata i nigdy nie zimował a ma się całkiem dobrze - musisz tylko pamiętać żeby ostrzec weterynarza przed jakimkolwiek zabiegiem że go nie zimujesz i nie jest przyzwyczajony do niskich temperatur (mojego chcieli włożyć do lodówki żeby go uśpić na chwil kilka).
Moja ma tak skonstruowane akwa , że ma kamienie na spodzie, wielki kamień jako wyspę i jeszcze statek więc sama sobie wybiera na czym jej najlepiej spać. A różnie to bywa bo raz śpi na statku, raz pod wodą i się wynurza a wczoraj na przykład całą noc spędziła na kamieniu.
Filtr mam juz 3 z rzędu. Ważne jest to żeby było przyczepione do dna albo ściany akwa bo moja ubóstwiała się nim bawić Co skończyło się ostatnio wywaleniem korków w domu i unicestwieniem filtra
Lampkę mam jakieś 30 cm nad wyspą - świetnie musi jej być bo mam wrażenie że cały dzień czeka na to aż jej włączę lampkę a jak już to zrobię to "opalanie" na całego
A co do robaków to pojęcia nie mam - nigyd nie miałam robaków. Jakieś tajemnicze glony na kamieniach i owszem ale nigdy nie robaki.