To, że dostaną kostkę wapienną nie znaczy, że wapń będzie odpowiednio przyswojony przez organizm żółwia.

No i witamina D3 (cholekalcyferol), która jest naturalnie produkowana w skórze poddanej działaniu promieni UV.

Tak jak człowiek bez słońca żyć nie może

Tak jest u człowieka: (...)"Witamina D pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. W przypadku, gdy brakuje wapnia w pożywieniu pobierany jest on z kości. Obecność witaminy we krwi wpływa korzystnie na system nerwowy"(...)
,(ponieważ brak UV u żółwia ma podobne skutki jak brak Wit D3 i wapnia pozwoliłem sobie wstawić ten cytat. Ale pewnie dr Robert napisze coś mądrzejszego albo mnie zruga...)

Świetlówka UV jest niezbędna dokładnie UV-B (ok 5%) z reguły dają też UV-A (20 - 35 %)

Na rynku dostępne są świetlówki różnych producentów na cenę wpływa też długość świetlówki. Najtańsze widziałem za ok. 30- 45 zł.

Exoterra wprowadziło świetlówki kompaktowe (z gwintem do oprawy żarówkowej)
Ale ich cena jest wysoka 130-150,- zależnie od sklepu.
Ponieważ wszystkie trzeba wymienić po ok. roku (przestają emitować UV) myślę, że zakup oprawy do świetlówek w długoterminowym rozliczeniu jest korzystniejszy (nasze gadziny dożywają sędziwego wieku).

Ja na początku kupiłem najmniejszą oprawę do zwykłych świetlówek (45,-) i najkrótszą 18W świetlówkę za ok 25,- (łącznie 70,- to chyba nie dużo jak na zdrowie żółwia i świadomość dobrze spełnionego obowiązku)