-
Re: Aqua clear 150
He, he. Pewnie ze moze sie wspiac, ale nie u mnie
Poziom wody ok. 22cm. I lapkami nie dosiega. Poza tym jak widac, moj zbiornik jest duzo za maly dla doroslego osobnika i bede go zmienial na jakies 110X70x70, gdy beda pieniadze i miejsce gdzie to postawic. Wtedy bedzie wchodzil w gre jedynie filtr kubelkowy. Ale na okres przejsciowy ( u mnie zakladam, ze bedzie to jakies 2.5 roku), filtr kaskadowy byl tanszym rozwiazaniem, ktore po wymianie akwarium, wykorzystam do filtracji zbiornika z hodowla karmowa (gupiki, slimaki, rosliny wodne), gdzie teraz pracyje wewn. Jesli chodzi o wklady, to u siebie stosuje 3 etapy: mechaniczny - gabke; i 2 biologiczne - jakas ceramika i keramzyt chyba, nie pamietam dokladnie (kupilem w sklepie zoo na wage i wsypalem do starej ponczochy mamy
Wklady biologczine nalezy jedynie plukac co jakis czas, gdyz ich wydajnosc sie nie zmniejsza, przynajmniej w przypadku moich. No i tak jak wczesniej napisalem, kaskada podlaczona do wylotu filtra podzwirowego, ktory jest doskonalym filtrem mechanicznym (bilogicznym w mniejszym stopniu). To by bylo na tyle
Aha, jesli kupiles juz AC150 to powinienes wykorzystac jego mozliwosci, a nie zmuszac go do zasysania wody na 20 cm wysokosci. Strasznie zmniejszasz tym sposobem wydajnosc filta, a jest ona naprawde spora. No chyba, ze zrobisz tak jak Jojek i postawisz nabudowke i wode dolejesz pod sama krawedz akwa
Zreszta jest to najlepsze rozwiazanie moim zdaniem, lecz nie mam sily w tym sie babrac teraz jak bede robil to za jakies 1.5 roku. Zycze powodzenia
Uprawnienia umieszczania postów