-
Re: Żarłok w akwa
Przepraszam, rzeczywiście powinienem być bardziej precyzyjny.
Nie sugeruję kłamliwie, że Biorept powoduje "wypaczenie rozwoju"- cokolwiek by to nie znaczyło, lecz, że nie wiadomo, czy jego skład(np. stosunek Ca-P) jest właściwie zbilansowany. Większość żółwi karmionych głównie bioreptem(a producent zaleca takie karmienie), które spotkałem, była mniejsza, ,i to sporo, od żywionych bezkręgowcami, rybami, moczarką itp. i zwykle miała jakieś objawy krzywicy. Te, które jako tako się rozwijały, stanowiły mniejszość.
Nie wiem, czy ktoś ustalił normy zawartości białka, witamin, minerałów dla żółwi, i dlatego nie wiem czy karma je spełnia(na pewno ta dla żółwi lądowych jest przebiałkowana i ma skład fatalny, można nią żółwia zabić). Pokarmy dla lądowców i dla wodnych właściwie się nie różnią składem-kolejna bardzo niepokojąca rzecz. Poza tym skład karmy, jak mówiłem, jest bardzo ogólnie opisany i właśnie dlatego uważam, że to paskudztwo-nie wiemy np. co dla producenta oznaczają "zboża", "oleje i tłuszcze"? Oby nie okazało się, że np. 80% karmy to przemielone zboże(czy żółwie jedzą zboże?), nieco mączki rybnej, a reszta składników zawarta jest w ilościach homeopatycznych, bo zużywa się najtańsze odpady, nie kierując się dobrem zwierząt. Piszę z doświadczenia z karmami kocimi, gdzie często takie zabiegi ukrywania składu na karmach niskiej jakości mają miejsce i póżniej cierpią na tym zwierzęta(moją kotkę straciłem przez Whiskas, którym przed trafieniem do mnie była żywiona, i później cierpiała z powodu chorób wątroby, nerek). Wysokiej jakości pokarmy podają wszystkie składniki i ich dokładny, procentowy skład w pożywieniu- Tropical tego nie robi.
Naprawdę nie wiem, po co skarmiać to żółwiom- podane w małych ilościach nie zabije, ale to samo można powiedzieć o np. wołowinie czy sałacie. Wydaje mi się, że lepiej nas równi z wymienionymi dwoma produktami unikać, a jeżeli już, to podawać jako dodatek, niezbyt polecany.
Uprawnienia umieszczania postów