ja już kiedyś poruszałem ten temat (dlaczego żółwie żyją stadnie.. ) jak wczesniej pisałem są to zwierzeta żyjące stadnie co jakby nie patrzeć przez milony lat ewolucji trwało!!! oczywicie zaraz ktoś powie że hodowany sam od małego kapselka żólw będzie żył równie dobrze i nic mu nie bedzie brakować, oczywiście do takich warunków i samotności przywyknie tylko czy aby napewno? wkoncu innego wyjscia nie ma..... zresztą nie ma głosu i nie poskarży się że brakuje mu współtowarzysza. Oczywiście jeśli po X latach bedziemy chcieli dołożyć drugiego może wystąpić między nimi do nietolerowania drugiego osobnika i nawet do walk..
To co opisujesz brak apetytu może być spowodowane przeniesieniem do nowego miejsca i strach lub jak sugerujesz jest to COŚ innego ( tez mam taką teze--- tylko juz rok temu oberwało mi się za nią... ale do końca zaciekle jej broniłem... Jojek i MataManX jeszcze będą pamiętać..) heheh zaraz się dowiesz mam nadzieje że będziesz bronic swej tezy równie uparcie jak ja...

p.s miło że ktos mysli podobnie do mnie.....i ma również tak kontrowersyjne teorie..