To białe to mocz, nie musisz sie obawiać, to najzupełniej normalne. Oczywiście u Ciebie nie dostaje takich "specjałów" jak twaróg i jogurt, mam nadzieję?

Co do kąpania są różne opinie - ja też sie nad tym zastanawiam. Nie ma na pewno sensu kąpać żółwia codziennie (jezli nie ma innych wskazań rzecz jasna - jeżeli ma problemy z wydalaniem można mu pomagać ciepłą kapielą). Jakby na to nie patrzeć to dla niego stres. My na razie kąpiemy nasze raz w tygodniu, ale w sumie też tylko dlatego, że żółwie brudza się niekiedy swoimi kupami itd. Mają dostęp do wody w terrariach, więc w zasadzie moglibyśmy kąpać rzadziej. Niektórzy hodowcy z Niemiec, których strony czytałam i których żółwie przebywają na zewnętrznych wybiegach kąpia je na przykład tylko po zimowaniu. Ale hodowla w terrariach i na wybiegach to dwie rózne rzeczy.
Tak więc moja rada jest taka: nie kąp go codziennie. Wystarczy raz w tygodniu. Ale powinien miec wodę w terrarium. Jeżeli żółw przewraca miskę lub basen z wodą możesz obciążyć je kilkoma kamieniami.

Pozdrawiam
Natalia