tabela tabelą a akwaryści przyjmują moc grzałki 1W na 1litr wody, jakby patrzeć na ten kalkulator to u mnie powinna dogrzewać wodą grzałka 50W, bo temp. w pokoju ok 20stC wody mam ok 200 litrów i aby podnieść wodę o 5st. wystarczy wspomniana powyżej i tu ZONK! grzałka chodziła bez przerwy trzy doby i max temp. to 21 st.C (jak ją wkładałem do akwa woda miała 20st). A że akurat nadarzyła się okazja kupna po okazyjnej cenie grzalka hagena 300W Electronic od kumpla to wziąłem na wyrost....(może kiedyś naleję akwa do pełna..) I jeszcze ważna rzecz... czym większa powierzchnia wody tym szybciej woda paruje i odbiera ciepło.. a czym cieplejsza woda tym szybciej paruje i kółko się zamyka...( a scianki akwa i przewodność termiczną szkła też należałoby wziąć pod uwagę..)

ps. mam kilku znajomych akwarystów i żadnemu jeszcze jak grzałkę szlag trafił nie "zagotowało" wody a wręcz odwrotnie, ( to się tyczy z grzałką z wbudowanym termostatem) oczywiście może się tak przytrafić że sklei sie termostat ale jest to jeden przypadek na tysiąc, dziesięć tysięcy? Oczywiście słyszałem że grzałki z osobno podłączanym termostatem lub żle dobrana moc grzałki bez termostatu ugotowała rybki..