-
Re: POMOCY Żółw stepowy nie chce jeść
Wierzę, że ma Pan dosyć powracania do tego tematu, ale jak widać jest potrzeba. Ja kierowałam się poradami z książki "Żółwie w domu" Gosławskiego i Hryniewicza gdzie: cyt. "W skład diety żółwi lądowych wchodzą rośliny zielone, owoce, warzywa (z wyjątkiem kapusty i pietruszki), nasiona, jagody i skiełkowana pszenica o dł. kiełka nie przekraczającej 1 cm. Dwa rzay w tygodniu do sałatek z wymienionych produktów, należy dodać białko zwierzęce (żółtko gotowanego jaja kurzego, mielone surowe mięso wołowe, rozdrobnioną wątrobę, mięso ryb słodkowodnych, biały ser. Podstawą tak sporządzonej saatki jest zielenina, która stanowi 90-95% ogólnej masy. Pozostała część to pokarm pochodzenia zwięrzęcego."
Rzeczywiści moim największym zaniedbaniem jest brak świetlówki UVA, ale zdobycie jej naprawdę nie jest łatwe (przewody grzewcze zdobyłam przez przypadek, do tego też, włączniki czasowe z termoregulatorem), ale już poczyniłam kroki (pojawiły się nowe możliwości
)))
Mimo wszystko teraz jakoś musimy dotrwać do wiosny i wybrać się na polowanie - na ląkę po zieleninkę (wcześniej jednak muszę odbyć nauki co jak wygląda, bo jak do tej pory rozróżniam tylko lucernę koniczynę i mniszka lekarskiego
Mimo wszystko proszę jeszcze o pomoc - ew. linki do stron o żywieniu POPRAWNYM żółwi (i ewentualnie obrazki zieleninki 
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów