Nie przesadzacie z tymi cenami opraw na świetlówkę??? Ja właśnie kończę znajomemu terra dla agamek i znalazłem oprawę z dławikiem i starterem za 22 zł na 18watową świetlówkę = 60 cm. To chyba nie jest kosmiczna cena. Wychodzi taniej niż zakup samego dławika startera i wtyków + okablowanie . Wystarczy poszukać, choć ja i tak po zakupie tego gotowca, rozbebeszę to na czesci pierwsze, to kazdy nieobeznany z elektryką moze załadować do terrarium gotowca. Co do schematu z Twojej stronki, to ja uważam, ze ten z dławika jest czytelniejszy, i na tyle prosty, ze jak ktoś tego nie kuma, lepiej zeby nie bawił się prądem (na dławiku nie ma jedynie kondensatora, który jak sam wpominasz - nie jest Ci potrzebny, jak pewnie większości z nas).
W sprawie żółwia już się wypowiadałem i podtrzymuję wszystko co mówiłem dodam tylko, że ja nie ryzykowałbym jednak wystawiania go jeszcze w "miednicy" na balkon, wbrew pozorom nie jest jeszcze tak ciepło. Co do zabrania żółwika do babci - pomysł fajny, bo żółwik sobie posmiga na swobodzie, ale przemyśl to dokładnie, bo żółwie to sprytne bestie i jak dobrze tego nie zabezpieczysz, to już go potem możesz niezobaczyć .