aha i moje doswiadczenie opieram na doswiadczeniu z akwarystyki, poniewaz mam obecnie dwa akwaria jedno 750 i drugie 650l i jak je zakladalem to troche misialem sie nameczyc, aby tam uzyskac rownowage biologiczna i aby okrzemki same znikly, teraz juz ich nie mam ale akwaria te dojrzewaly pol roku, filtracja jest bardzo potezna

dlatego jestem realista i wiem bo mialem jak dorsle zolwie brudza,
inna sprawa i tez bardzo wazna to kwesta oswietlenia, okrzemki moga byc zastepowane innymi (zielonymi) glonami gdy zwiekszy sie oswietlenie

dobrze ale pytanie jakiej wielkosci masz te 2 zolwie bo jesli tam jest jeszcze 15 rybek to wnioskuje, ze w tym przypadku sa one mlode to sie da
ale jesli one beda juz dorosle to w akwarium niezostanie ani jedna rybka i na 2 dorosle zolwie 180l wody bedzie napewno malo

po karmieniu bedziesz musial wymienic napewno cala wode, bo w podwyzszonej temperaturze a taka maja zolwie w akwa woda bardzo szybko zaczyna smierdziec, i niechce mi sie wierzyc, ze gdybys tak mial to bys podmienial tylko polowe wody, aby ustabilizowala ci sie rownowaga bilogiczna.

niewiem jaka stosujesz filtracje, moze az taka wydajna, ze tobie sie to udaje.

ja mialem duze zageszczenie zolwia w akwarium to nawet nieprobowalem, pozniej jak zostaly mi 2 bo reszte oddalem znajomym to mialem ok 50l wody na 1 zolwia i NIE mialem szans nawet probowac, po karmieniu MUSIALEM wymieniac cala wode poniewaz ona by sie zasmierdziala. filtracje w akwarium mialem tylko mechaniczna, jakis duzy filtra aquaela.

a jesli tobie sie udaje to musi wymagac to od ciebie naprawde wielkiego nakladu pracy lub bedzie wymagalo