Nie wiem, jakie szczelne masz ogrodzenie? Nasza podmurówki nie przejdzie, ale mykała pod bramą. Zawsze na żółwiowy sezon przykręcamy u dołu bramy, a w zasadzie bram i furtki, metalowe profile od płyt kartonowo-gipsowych, tak aby nie przecisnęła się dołem. Po skoszonym trawniku niestety lubią sobie skrócić drogę... uwaga na kosiarkę, bo może z żółwika zostać mokra plama. Żwirowa droga ...hmmm...może ją przekroczyć i iść wzdłuż po trawie. Na skoszonym trawniku, też zostawia przygnieciony ślad szerokości skorupy, warto by popatrzeć koło południa. Ale mówisz o robotach remontowych.... moja za każdym razem jak coś takiego działo się w domu, z uporem maniaka podchodziła i przyglądała się... nie pomagało wynoszenie, wracała. Może Twój też się kręci w pobliżu? Przy takich upałach na pewno szuka cienia. Boję się czy Ci nie zwiał na zewnątrz. I jeszcze.... żółw potrafi chodzić wokół nas, w taki sposób, że go można naprawdę nie dostrzec. A potrafi przez bardzo długi czas siedzieć bez ruchu i przyglądać się wszystkiemu. Spróbuj koło górek kamieni, gruzu, popatrzeć czy nie widać jakiegoś miejsca z podkopaną ziemią... i zwracaj uwagę na ślady w miejscach gdzie nie ma trawy. Jeśli będziesz o 10 godzinie przeczesywać teren oddalając się od domu, to musisz wreszcie natknąc się na niego... przy słonecznej pogodzie powinien wylegiwać się zwrócony skorupą w stronę słońca.