Witaj,
-Jeśli felsumy mieszczą się do dzbanków Nepentesa to jest on dla nich niebezpieczny, jeśli nie mieszczą sie do nich to może on być trzymany w ich terrarium.
- Nie, ja hoduję Drosery w ogrodzie na torfowisku
- Radził bym ci nie hodować storczyków, przyznam że ich kwiaty są bardzo ozdobne (czego nie można powiedzieć o liściach). Ale jeśli koniecznie muszą być one w terra, to wsyp do siatki specialne podłoże dla storczyków (mieszanka odkwaszonego torfu, liści dębu i buku, styropianu, kory, piasku i ziemi kwiatowej w proporcji 1:1:0,5:3:1) wsadź do niej storczyki uważając przy tym aby nie uszkodzić korzeni, po wsadzeniu nie ugniatamy ziemi wokół nich. Tak przygotowane siatki wieszamy na tylnej ścince a siatkę okrywamy korą lub mchem aby nie było jej widać. Gdy mieszanka zaczyna wysychać należy ją zrośić przegotowaną wodą lub zanużyć siatkę (wraz z posadzonym tam storczykiem) w wiaderku z wodą na 10-15min. Co do połączenia storczyków z łosimi rogami (Platycerium), mi tak kompozycja niezbyt pasuje, lepiej jak posadzisz Pteris (orliczka), davalie i nephrolepsis.
- Nie, a wogóle ja bym tak nie torturował tych delikatnych roślin, lepiej posadzić go do ziemi i poprowadzić jego pędy w kierunku konarów lub tylnej ścianki aby mógł ją obrosnąć i stworzyć tropikalny busz. Rośliny które spokojnie zniosą takie oryginalne miejsca (bez podłoża) to Tillandsie i Monsera (pod warunkiem że jej korzenie powietrzne mają dostęp do składników odrzywczych i wody).
Ps-jeśli hodujesz te wszystkie rośliny w swoim terrarium to musi ono efrktownie wyglądać.