-
Re: Nowa
od poczatku: ja hoduje swoje stado karlikow juz przynajmniej rok i rozmnazam je systematycznie
przed tem mialam kilka lat dwa karliki w akwarium z drobnymi rybami. sa to naprawde fascynujace stworzonka. karliki moga chorowac np na grzybice skory, ale nie powinna ona wystapic przy czystej, filtrowanej wodzie. w razie czego mozna je leczyc wsypujac do wody specjalna sol akwarystyczna. karliki moga nie jesc nawet 2 tygodnie. karliki moga zyc z kiryskami, raczej nie beda sobie przeszkadzac, ale w razie czego kiryski karm innym pokarmem niz zabki, wiem ze lubia np takie pastylki roslinne dla rybek dennych. to spowoduje, ze nie beda rywalizowac o pokarm. te 'czerwone robaczki' to larwy ochotki. sa bardzo dobre. popytaj jeszcze w zoologikach o wodzienia (szklarke), rureczniki (tubefex), oczliki i inne drobne zyjatka. karliki moga jesc zywe i mrozone pokarmy. na dwa dni starczy im lyzka od herbaty pokarmu dla jednego osobnika, ale mozesz je karmic rzadziej. sama zobaczysz ile twoje zaby beda w stanie zjesc. najlepiej hodowac karliki w grupie, wtedy lepiej sie czuja i sa ciekawsze do obserwacji. zaby te nie powinny wylazic z wody, bo nie oddychaja powietrzem atmosferycznym, w razie czego taka przykrywka na akwa jest dobra. niewiem jak karliki zareaguja na krewetke, jednak lepiej nie dawaj wiecej gatunkow dennych do swojego akwarium. choroby rybek nie przechodza na zabki, oprocz plesniawki. wiecej info mozesz znalezc na mojej stronie [/url]www.double.prv.pl[url] w dziale 'zwierzeta' i dalej 'karliki szponiaste'.
Uprawnienia umieszczania postów