dobre, zero doświadczenia i pierwszy pomysł - liściołazy - bo pewnie ładne ;-) Liściołazy oraz drzewołazy są najdelikatniejszymi żabkami i są "zarezerwowane" tylko dla zaawansowanych hodowców. Ponadto najtańsze kosztują średnio 80-100zł, rzadsze gatunki powyżej 200zł za sztuke itd. Poza tym trzeba je obficie i ciągle karmić owocówkami i wylęgiem świerszczy, na co nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Co do rzekotek - niestety wszystkie rzekotki sa płazami nadrzewnymi, to znaczy że potrzebują terrarium wertykalnego w przestrzeni (wysokiego).
Kumaki kosztują średnio 20 zł - tansze są już chyba tylko karliki szponiaste za 5zł :> więc nie wiem jaką ofertę znalazłeś, że wydają ci się drogie :P Do takiego terrarium (choć zdaje mi się że ty masz po prostu akwarium polożone na boku :> czyż nie?) wejdzie z 5-6 osobników. Tylko pamiętaj ż kumaki potrzebują sporego zbiornika z wodą, najlepiej w proporcji 1:1 ziemia-woda i to terrarium twoje jest troche za niskie, jeśli chcesz zeby twoje zaby normalnie w nim pływały. Inne płazy tam się nie nadają (przynajmniej chwilowo nic mi do głowy nie przychodzi), moze tylko kassina maculata albo 1-2 żaby rogate.