-
Re: swierszcze :-)
A chcesz je rozmnazac w tym podlozu? Jesli dobrze rozumiem, to chcesz miec wilgotne podloze, ale zeby wytlaczanki nie nasiąkaly wodą, tak? Jesli nie chcesz rezygnowac z wytlaczanek, to mozesz je np. poustawiac na wiekszych kamieniach, zeby nie mialy bezposrednio stycznosci z mokrym podlozem i po prostu polać troche wody w pare miejsc, zeby sama wsiąkla w torf. Z drugiej strony mozesz zrobic tak jak ja. Ja mam przewaznie suche podloze. Nie mam wtedy zadnych problemow typu "plesn", "roztocza", "skoczogonki", czy "niekontrolowany wylęg swierszczy". Do rozmnazania uzywam takiej miseczki jak na zdjeciu. Tam jest mocno wilgotny torf, albo wlokno kokosowe i tam skladają jajka. Pozniej przenosze miseczke do innego pojemnika i czekam. Tak jest chyba prosciej i wygodniej. Nawet jak mi zloza jajka na podlozu, to i tak sie zasuszą przed wylęgiem. Spryskuje je co jakis czas, ale generalnie to mają sucho, najwyzej pija wiecej, ale nie narzekja. Zyją dlugo i mają sie dobrze. Czsami im wleję troche wody pare miejsc, zeby wsiakla, ale to naprawde rzadko. Pozdrawiam. SWIERSZCZE RULEZ!!!
)
Uprawnienia umieszczania postów