Polecam mieszanke stosowana w laboratoriach genetycznych - jest to podloze stale, mozna ugotowac w garnku lub w mikrofalowce, potem trzeba wlac do wyprazonych butelek (idealne sa po Frugo) i zatkac korkiem z waty - trzyma sie do 1,5 miesiaca.

Podloze to 1/4 kg jablek obranych i startych na papke

10 g agaru
30 g maki
20 g cukru

cukier, make i agar trzeba ropuscic w 1/4 l wody i zagotowac mieszajac, gdy powstanie jednolita glutowata mas dodac jablka i ponownie zagotowac - w mikrofali 2 min, na kuchence 10-15 minut (od czasu do czasu mieszajac), jeszce goraca mase trzeba wlac do wyprazonych butelek (3-4 cm na dno), zatkac a gdy przestygnie wlac kilka kropli rozpuszczonych w wodzie z cukrem drozdzy. Po jednym dniu wpuszcza sie muchy a po 9 dniach od wpuszczenia, w temperaturze 25 stopni legnie sie nastepne pokolenie.