-
Re: Acherontia atropos - Zmora trupia-glowka
Jezeli chodzi o Acherontia atropos to zimowałem poczwarki bez zakłocen wszystkie przezyły.Z poczatku tez myslałem ze zamarły brak odzdziaływania na bodzce z zewnatrz (nie ruszały sie kilka dni po wyjeciu z lodowki segmenty odwłokowe poczwarek mozna było delikatnie przesuwac ,zero reakcji a wiadomo jak ruchliwe sa to poczwarkimdopiero po ok tygodniu zaczeły byc bardziej ruchliwe i zaczoł sie ich rozwój).Na poczatku listopada dostałem gasienice w roznym stadium były głownie po przed ostatniej wylince jak i młodsze udało mi sie odchowac je z pewnymi stratami.Zakopały sie i zamieniły sie w poczwarki w pierwszej połowie grudnia u.r. Czesc po przepoczwarczeniu zostawiłem w torfie ,czesc natomiast po 2 tygodniach od przepoczwarczenia wyjąłem z kolebek ziemnych i przeniosłem do plastikowego pojemnika z wilgotnym dosc dobrze ale nie mokrym torfem,w pokrywce zrobiłem otwory wentylacyjne,zaniosłem je na chłodny parapet temp ok 15 C i po kilku dniach przeniosłem na połke do lodowki w temp ok 10 -13 C.Wazne jest stopniowe przyzwyczajanie poczwarek do b. niskich temp.) Sprawdzałem co pewien czas ich stan, poczwarki były zamkniete dosc szczelnie w pokrywce tylko małe dziurki woda w małych ilosciach skraplała sie na pokrywce (zaparowana) i na samych poczwarkach(zawsze pokryte lekka rosą),nadmiar wody jezeli jest jej duzo nalezy usunac zeby nie splesniały.
Poczwarki pod koniec lutego przeniosłem w cieplejsze miejsce zeby przyspieszyc pedzenie.Teraz sa w pojemniku na torfie w temp pokojowej 22 C ,juz sa oznaki przeobrazenia zmetnienie skrzydeł widac w srodku przebarwionego motyla w 2 poczwarkach w przeciagu kilku dni dojdzie do wylęgu( ruchome segmenty odwłokowe sa zazwyczaj wskazówka ze poczwarki zimujace przezyły i rozwój ich przebiega dalej ).
Co dalej czas pokaze czy samice beda płodne a ma na to wpływ pare czynników...
Pozdrawiam wszystkich miłosnikow owadów min motyli
Rafał
Uprawnienia umieszczania postów