Serdeczne dzięki za odpowiedź. Wnioskuję z niej, że jesteś osobą, której szukałem (tzn. masz doświadczenie w hodowli szrańczy). Mam więc pytanie: czy szarańcza gra tylko w dzień, czy też przez całą dobę? Bo miałem okazję hodować świerszcze, których granie za dnia bardzo mi się podobało, ale niestety w nocy było, lekko mówiąc, dokuczliwe. No a według literatury szrańcza prowadzi dzienny tryb życia (według tej samej książki świerszcze są aktywne całą dobę, i to by się zgadzało). I jeszcze jedno, czy szarańcza, będąca według dostępnych mi materiałów roślinożerna, jest rzeczywiście kanibalem częściej niż wszystkożerne świerszcze? Według książki o hodowli owadów, którą dysponuję, roślinożerne szarańczaki można trzymać bezpiecznie razem, nawet jeśli są różnej wielkości, w różnym stadium rozwoju, przechodzą wylinkę, itp. Z kolei według opisu z tej właśnie strony (terrarium.com.pl) szarańcze są kanibalami częściej niż np. świerszcze. Wydaje mi się, że widzę tutaj pewną rozbieżność poglądów, co Ty sądzisz na ten temat?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrowienia (w tym dla rodziny i hodowanych
podopiecznych:-)