-
Re: hmmmmm ciekawe :)
Matus --> a ja bym nie mial ABSOLUTNIE nic przeciwko kupnie Haplopelmy lividum.
Gdyby nie to, ze kupuje teraz Poecilotherie regalis, to juz mialbym lividum w domu.
Skoro do mojej szmitki nie pcham lapek (nie chce jej stresowac), to do lividum tymbardziej bym lap nie pchal.
Bylem w Szczecinie u znajomego (2 tygodnie na wakacjach) i obserwowalem jego Haplopelme lividum. To jest bardzo ladna i zadbana dojrzala samica z bardzo pieknym ubarwieniem (podobnym do tego, jak z fotek). Jest nawet powolna, jak na ten gatunek. Bardzo rzadko sie rzucala i zaatakowala mnie (a wlasciwie pensete) tylko kilka razy.
Mialem to szczescie, ze akurat gdy przyjechalem, to ta H. lividum przebywala na powierzchni i mozna ja bylo podziwiac w pelni okazalosci.
Po jakims czasie schowala sie do tunelu, a pozniej znowu wylazla.
Na prawde piekny pajak.
We wszystkich jego opisach pisze, ze jest niebezpieczny i powinien byc trzymany przez wylacznie doswiadczonych hodowcow, ale mi sie wydaje, ze niekoniecznie doswiadczonych, co ostroznych.
Ja wtedy nie mialem wiele do czynienia z ptasznikami, a opiekowalem sie nia, jak swoja szmitka. Bardzo przyjemny pajak wedlug mnie, mimo, ze rzeczywiscie troszeczke psychiczny.
Jedyny "problem" jaki nastrecza jej hodowla, to IMO grzyby, ktore pojawiaja sie co jakis czas w jej tunelach, a nie mozna ich zobaczyc przeciez z powierzchni.
Co do ptasznikow nadrzewnych, to sam jestem ciekaw, bo w czwartek (jesli dobrze kombinuje) bede mial Poecilotherie regalis.
Nie wiem, czy ona tez buduje lejki, ale chcialbym ja obserwowac.
Jest na pewno o wiele aktywniejsza od wiekszosci naziemnych, ale ma aktywnosc nocna. No coz, jakos to bedzie.
W kazdym razie Metus, jesli chcialbys hodowac lividum, to nie bede ci jej odradzal, ale przy jej hodowli musisz zachowac ostroznosc.
Jest jeszcze bodajze pare gatunkow podziemnych ptasznikow, ktore sie nadaja dla poczatkujacych, ale tego uroku co lividum na pewno nie maja.
W kazdym razie co do gustow nie warto sie sprzeczac i kazdy moze miec inne zdanie.
Uprawnienia umieszczania postów