Z racji swojej pracy często korzystam z usłóg firm kurierskich. Z doświadczenia więc wiem, że nie przewożą one paczek w sposób bezpieczny.
Zazwyczaj sprawa wyglada tak:
-paczka ląduje w samochodzie - tak, tak LĄDUJE! Nie jest ukadana, czy też mocowana. Najczęściej jest (mocniej lub słabiej) wrzucana "na pakę".
- kilkakrotnie po drodze jest przeładowywana - do magazynu, dalej do samochodu -> kilka godzin jazdy -> kolejny magazyn lub samochód -> w końcu po wielu przeładunkach jest u odbiorcy. Nigdy nie ma tak by to ten kurier, który odbiera paczkę od nadawcy dostarczał ją odbiorcy. Po drodze wielu jego "kolegów" przeładowuje paczkę z/na samochód/magazyn.
- odbiór paczki nastepuje o różnej porze (zaleznie jaką trasę objazdu i dostaerzcenia wymysli sobie kurier).

Przykładowo: wysyłam paczkę z Lublina do Katowic:
- nadaję u kuriera - ładuje to na samochód i jedzie do magazynu w Lublinie
- przeładowanie paczki najpierw do magazynu w Lublinie a potem do ciężarówki
- jazda do Łodzi (miajsce przeładunku paczek)
- Przeładowanie paczki w Łodzi na ciężarówkę do Katowic (tą, która przywiozła paczki z Katowic do innych miast)
- jazda do Katowic
- rozładunek w Katowicach (do magazynu)
- załadunek na busa i jazda do odbiorcy

Zauważcie, że paczka cały czas jedzie na pace. Jeszcze nie spotkałem samochodu kurierskiego z ogrzewaną ładownią. Magazyn też raczej nie jest ogrzewany.
Kiedyś chciałem sie dogadać by paczki jechały w cieple (np w szoferce). Niestety nie jest to możliwe:
- nie zezwalają przepisy przewoźnia
- kierowca może to wziąć taką paczkę ze sobą do szoferki, ale nie wie jak będzie to jechało dalej (nie może zagwarantować transportu w cieple)

Poza tym niektóre firmy (np notorycznie więc SPEDPOL) potrafią zostawić paczkę nie u odbiorcy ale np u sąsiada. Jak sąsiad nie wie, że tam jest zwierze to paczka moze postać kilka godzin np na ganku. Jeżeli sąsiad jest z kolei wścipski to może zajrzeć do paczki, a wtedy moze być problem jak "paczka" zwieje.

Jak na razie nie spotkałem firmy kurierskiej która zapewniłaby bezpieczny transport "żywym" paczkom.