Większość pająków ..a na pewno ptaszników ..to typowe zwierzęta nocy. Apogeum ich aktywności przypada głównie na godziny nocne/co jednak nie znaczy, że Twój pająk nigdy w dzień nie opuści kryjówki../. Jak pewnie wiesz ptaszniki nie za dobrze widzą..ich ostrości wzroku daleko np.do wzroku pogońcowatych/skakunów..TARANTUL..../ Są w stanie rozróżnić co najwyżej kontury obserwowanych obiektów..
1. Twój kędzior najpewniej woli noc! Zresztą , sam się o tym przekonaj i poobserwuj go przy czerwonym świetle..wystarczy /już to gdzieś pisałem/ najtańsza czerwona żarówka ..ja kupiłem 15W za ok.1PLN. Pająki nie widzą światła w zakresie czerwieni.
2. Kryjówka to bardzo dobry pomysł..da mu przede wszystkim poczucie bezpieczeństwa ..znajomy trzymał smitkę bez jakiejkolwiek kryjówki..zaczęła kopać w podłożu/niektóre okazy bardzo to lubią../, uniemożliwił jej to..i.......stworzył POTWORA))...istnego diabła wcielonego o niezwykłej agresywności. Nie jest to oczywiście reguła..ale ja nie polecam takiego postępowania.
Pozdrawiam