Witam!
Właśnie...z tym nazewnictwem ptaszników jest czasem niezły bałagan! Myślę, że z Pterinochilusami /celowo kaleczę łacinę...powinienem napisać Pterinochilus sp.sp., czyli rodzajem Pterinochilus/ jest podobnie jak z Grammostolami...niektórzy ARACHNOLODZY twierdzą, że cala i rosea to dwa zupełnie odrębne gatunki...inni zaś, że to tylko 2 odmiany barwne jednego gatunku..powstałe w górzystym środowisku Chile /i ościennych państewek/ w skutek IZOLACJI GEOGRAFICZNEJ...Uważam, że podobnie to wygląda w przypadku Pterinochilusów...a co do określeń: USAMBARA, USUMBARA albo USUMBURA /wszystkie można spotkać w literaturze/..to jeśli dobrze zrozumiałem ...to są to zapożyczenia z języków afrykańskich /po prostu tak miejscowa ludność określała od wieków te pajączki..i nauka to po prostu uszanowała i zachowała w ich nazwie gatunkowej/
Mam jeszcze pytanie ...jak tu pisać P. maMillatus czy maMMillatus? Sprawdziłem kilkadziesiąt dobrych stron o pająkach i raz jest P.mammillatus, a gdzie indziej P.mamillatus...co więcej ...w obu przypadkach autorzy stron powołują się na historyczną nazwę gatunkową, zaproponowaną przez odkrywcę mammillatusa ..niejakiego Stranda w 1906r.....I komu tu teraz wierzyć???
Pozdrawiam
Pablos