-
Re: Pozwólcie że się wtrące :-)
Atrax - dopiero mam zamiar się zając toksykologią pająków , posiadałem kiedyś kilka gatunków ptaszników - ale moja wiedza w tej dziedzinie jest bardzo niska , jednak z tego co wiem i z tego co udało mi się skonsultowac ze znajomym toksykologiem - jad Loxoscelesa ma inny charakter niż Latrodectus - i dobrze to ująłeś - Loxoscelesa posiadają w swym jadzie głownie nekrotoksyny- niestety same nekrotoksyny nie są dobrze poznane jak inne taoksyny , ale wspomniane przez Ciebie cyotlizyny to dość dobrze poznana grupa zaliczana do hemotoksyn - sam opisałeś ich działanie więc nie musze nic dodawać :-)
Jeśli chodzi o skutki ukąszeń pająków z rodzaju Loxoscelesa to np. gatunek Loxoscelesa smithi zamieszkujący Afrykę, może powodowac obok nekrozy pojawienie sie pęcherzy skurnych a znane są nawet przypadki działania toksyn na nerki, wśród objawów bardzo czesto występuje gorączka i wysypka.
Północno amerykański gatunek owego rodzaju Loxoscelesa, a dokładnie Loxoscelesa russelii także przede wszystkim posiada głównie nekrotoksyny oraz może w sym jadzie zawierać śladowe ilości nekro i hemotoksyn - wszyskie gatunki rodzaju Loxoscelesa mają bardzo podobną konstrukcje molekularną jadu, więc możemy wyciągnąć pewne wnioski :
Mianowicie porównując toksykologie Loxoscelesa i Latrodectus widać duże różnice w charakterze jadu , Loxoscelesa posiadają głównie nekrotoksyny, Latrodectus wyłącznie neurotoksyny , dlatego ukąsznie rodzaju Loxoscelesa jest fatalniejsze w skutkach, zwracając uwage na małe dawki podaży jadu przez Latrodectus.
Uprawnienia umieszczania postów