Ok
Wyraziles swoje zdanie i ja to szanuje. W Polsce mamy cos w rodzaju demokracji, wiec kazdy moze sie wypowiadac na dany temat, jak chce.
A to, ze nie jest to zbytni news, to i tak nie szkodzi, bo niektorzy slysza o nim poraz pierwszy. Jesli ktos ma jakies ciekawostki dot. ptasznikow, to oczywiscie mozna wrzucac...jezeli sie nie powtarzaja. Niekoniecznie musza to byc newsy.

W tej chwili poruszyles pewien kolejny problem, gdzie kazdy ma swoje, subiektywne zdanie na jego temat. Mianowicie chodzi mi o badania nad zwierzetami. W tym wypadku, pajaki zostaly uzyte, jako "kroliki doswiadczalne". Gdyby nie doswiadczenia na zwierzetach, czlowiek nigdy nie wynalazlby leku na wscieklizne, czy wielu innych chorob. Tutaj obroncy zwierzat i naukowcy maja wlasne argumenty, w ktorych slusznosc jedni i drudzy gleboko wierza, wiec nie zamierzam sie wypowiadac, kto ma racje, bo takiej odpowiedzi nie ma.
Badajac wplyw lekow/narkotykow na zwierzeta, mozna z duzym prawdopodobienstwem okreslic, jak beda one oddzialywaly na czlowieka (choc nie zawsze). Juz nawet abstrahuje od tego doswiadczenia, dot. wplywu amfy na krzyzaka.

"Wiem, że przesadzam". Przesadziles wlasciwie tylko w jednym: "szukam chętnych do poddania swoich legwanów badaniom naukowym". Z kontekstu wypowiedzi wynika, ze zainteresowanym jest jakas "zaciekawiona osoba", ktora chce zobaczyc, jak bedzie zachowywal sie leg po "dragu". To niestety nie sa badania naukowe, tylko jakis gowniarski eksperyment. Tych badan, zapewnie nie sfinansuje ani rzad, ani zadna instytucja...nie odbeda sie w naukowym osrodku, pod nadzorem specjalistow i naukowcow, ktorzy wykorzystaja ich wyniki dla dobra ludzkosci. Odbeda sie za to w pokoju goscinnym, pod nadzorem "ziomali spod bloku", a wyniki badan, pod postacia padnietego zwierzaka, zwiecza caly eksperyment.

Masz racje...w tym drugim przypadku powiedzialbym, ze kogos poje****. (trzeba odroznic badania naukowe od badan podworkowych).
Zreszta nie wiem, czy jakis instytut zglosilby sie tutaj na forum, aby popozyczac legwany do testow na heroine .