o i tu sie zgadzamz Awikularia....mam czerwona lustrzanke...i nie ma bata ...pajaki reaguja na nia...mam tez mala 15 jakiejs dziwnej firmy/nie pamietam/- daje ciemne swiatlo...i pajaczki zachowuja sie zdecydowanie inaczej na nia reaguja...ale to i tak nic nie rozwiazuje....nie ludzcie sie czerwone zarowki kupione w casroramie czy obi....daj takie swiatlo ktorego pajaki nie widza...guzik prawda..

to ze zarowka pomalowana jest na czerwono..np. taka jak na "choinke" wcale nie daja swiatla o takiej dlugosci fali...ona daje tylko takie wrazenie...byc moze pochlania tylko czesc widzialnego swiatla//zarowka pomalowana na fioletowa wcale nie daje ultrafioletu...//...tak naprawde to nalezaloby zamontowac przed zarowka/nawet zwykla/ filtr optyczny, ktory pochlania wszystko oprocz swiatla czerwonego...tzn.musi przepuszczac czerwone...na dodatek tych filtrow tez jest sporo i daja rozne czerwone swiatlo...przeciez zakres swiatla czerwonego ma jakas szerokosc...i tez pytanie jakiego pasma pajaki nie widza...i czy wszystkie gatunki nie widza tego samego...pasma.../przeciez rozne rodzaje pajakow maja roznie zbudowane oczy..., rozna liczebe tych oczow itp.../...polecam fitlry ze specjalnego szkla kupine w specjalistycznych sklepach fotograficznych zamontowane przed zarowka...moze sie myle ...ja jestem tylko chemikiem))

pozdro