Ja nie rzucam w Ciebie "guru" i myśle, ze nigdy nie bede, ale tez sie wypowiem. Dla mnie autorytetem w sprawach terrarystycznych jest osoba podobna do tej, którą opisał Atrax. Nie imponuje mi fakt czy ktos ma 10, 50 czy 100 gatunkow u siebie i nabrał sporego doswiadczenia w hodowli. Mnie pociągają zagadnienia wykraczające poza program SP czy liceum z biologii. Guru mogą byc dla mnie osoby, od ktorych moge dowiedzieć sie czegos nowego, porozmaiwc na dany temat, podeprzec sie fachową literarurą czy zapytac o zagadnienia, o ktorych mam nikłe pojecie i uzyskam wyczerpujący wykład. Do tego nie wystarczy juz forum czy ksiązka Pawła Cieslaka. Przykład z brzegu: Do tej pory nikt nie wyjasnił czy faktycznie szybsze dojrzewanie pająka prowadzi do bezpłodności, a jesli tak to dlaczego? Takich zagadnien, ktore wykraczają poza zwykłą obserwacje i siegają glebiej moznaby mnorzyć. Tak samo, wspomniane przez Atraxa badnia toksykologiczne-pole do popisu duże, bo temat przeciez, oprócz oklepanego "podobny do jadu osy", niesie ze sobą znacznie więcej zagadnień. Ja takich badań nie prowadziłem, Awi pewnie tez nie. Czy ktos z forumowiczów prowadził? Fachowca intereresuje podejscie naukowe i biologiczne do wielu zagadnien i osoba, ktora jest mi w stanie wytlumaczyc pewne zachowania czy procesy z punktu widzenia biologii, popartej do tego badaniami staje sie w moich oczach kims wiecej niz tylko hodowcą z doswiadczeniem.