> Odpowiem ci synku, tylko się nie denerwuj.

Hehehe zapewniam Cie, ze wcale sie nie denerwuje, nie wiem co masz na celu rozpoczynajac tak Swojego posta i nie wnikam w to... :> a Twoim synem na pewno nie jestem.

> Do niedawna, jako pterinochilus mammillatus była określana barwna odmiana
> Murinusa (zapewne nie wiesz jak to wygląda więc się uspokój).

Nie, do niedawna Pterinochilus mamillatus byl uwazany za odrebny gatunek (Strand, 1906). Pozniej nazwa zmieniala sie kilkakrotnie. Holotyp tego gatunku zostal zniszczony podczas II Wojny Swiatowej. Dostepny jest tylko bardzo zly oryginalny opis Schmidt w 2000 roku uznal ten opis na tyle dobry, ze na jego podstawie rozpoznal 'usambara' jako odrebny gatunek Pterinochilus mamillatus.
Dopiero w zeszlym roku Richard Gallon w swojej rewizji - Gallon, R. (2002): Revision of the african genera Pterinochilus and Eucratoscelus (Aranea, Theraphosidae, Harpactirinae) with description of two new genera. Bull. Br. arachnol. Soc. 12, (5): 201 - 232 porownal 'usambara' z materialem holotypowym P. murinus i tylko on rozpoznal roznice w zabarwieniu obu form. Konsekwencja tego byla synomizacja obu gatunkow i dlatego P. mamillatus nie jest zadna forma barwna tylko synonimem gatunku P. murinus.

Zapewniam Cie, ze wiem jak wyglada ten pajak w kilku formach barwnych.

> Teraz nie ma już formalnie czegoś takiego jak Mammillatus, a
> barwną odmianę określa się jako Usambara. Rozumiesz już Krzysiu
> ?

Chyba mnie z kims pomyliles bo nie mam wcale na imie Krzysztof... :>