... pomylilem sie - masz racje, bohmejka jest "ognistonoga".brachypelme boehmei na zagranicznych stronach widzialem pod nazwa fireleg (ognistonogi?![]()
"Krawawonoga" jest Aphonopelma bicoloratum
... pomylilem sie - masz racje, bohmejka jest "ognistonoga".brachypelme boehmei na zagranicznych stronach widzialem pod nazwa fireleg (ognistonogi?![]()
"Krawawonoga" jest Aphonopelma bicoloratum
no dobra ale co z moimi polskimi nazwami ptasznikow??
Robson, na wymienione przez ciebie ptaszniki nie ma poskiej nazwy.
Robson, skoro juz upierasz sie przy polskich nazwach, wystarczy prztelumaczyc potoczne nazwy z angielskiego:
- Aphonopelma pallidum ... nie znalazlem potocznej nazwy ... moze ktos uzupelni
- Brachypelma Angustum - Costa Rican Red Tarantula - Kostarykanski czerwony ptasznik
- Megaphobema robustum - Columbian Redleg Tarantula - Kolumbijski czerwononogi ptasznik
Proponuje wymyslic im nazwy polskie, co Wy na to
p.s. dzieki waltera angielska nazwa Aphonopelma Pallidum to Mexican Grey Tarantula czyli na polski Ptasznik Granatowy Meksykanski.
... raczej "szary" :}Mexican Grey Tarantula czyli na polski Ptasznik Granatowy Meksykanski
Hm... niewiedzialem ze grey to szary
ale teraz juz wiem![]()
ponad rok w chicago to nie umiem jeszcze zajechaniefajnie anglika:P
walter masz moze aim lub gg lub tlen zeby porozmawiac ??
Niestety, wszystkie czatowe programy wlacznie z ICQ powywalalem juz jakis czas temu i nie mam zamiaru instalowac - pozostaje email.
no to jak bede mial czas to zadam ci pare pytan na emailu![]()
no to jak juz wymyslacie nazwy ptasznikom to wykomniujcie cos grammostoli pulchra- po ang brazilian black (chyba) ale to bez sensu i mi sie nie podoba brazylijski czarny))))
naszczescie swojej b emilia nie musze wymyslac- poprtostu emilka i koniec