Na dzien dzisiejszy jest 7 gatunkow z rodzaju Pterinochilus:
P. alluaudi;
P. chordatus;
P. leetzi;
P. lugardi;
P. murinus;
P. simoni;
P. vorax;
W obrebie wszystkich tych gatunkow istnieja odmiany barwne ze wzgledu na duzy zasieg wystepowania rodzaju Pterinochilus. Najwiecej barwnych odmian ma P. murinus.

Kiedys tych gatunkow bylo znacznie wiecej: 23.
P. affinis;
P. alluaudi;
P. greyeri;
P. brunellii;
P. carnivorus;
P. constrictus;
P. crassispina;
P. hindei;
P. junodi;
P. lugardi;
P. mammillatus;
P. meridionalis;
P. murinus;
P. mutus;
P. nigrofulvus;
P. pluridentatus;
P. raptor;
P. schonlandi;
P. simoni;
P. sjoestedti;
P. spinifer;
P. vorax.

Czesc z nich zostala podporzadkowana jednemu gatunkowi (np. P. mammillatus=P. murinus), czesc zostala zaliczona do innego rodzaju, np. do Harpactira. P. spinifer zostal przylaczony do Eucratoscelus -> jest to teraz E. constrictus. W sumie od zmiany nazwy sie zastanawiam, dlaczego wlasnie do Eucratoscelus, przeciez, u licha, Eucratoscelus ma calkiem inna budowe, to ptasznik kopiacy nory... Wystarczy porownac E. constrictus z E. pachypus... Dwa calkiem inne pajaki, a zaliczone do tego samego rodzaju. No ale coz, ja nie jestem badaczem, oni w koncu wiedza lepiej, co robia (mam taka nadzieje....). Mam nadzieje, ze dopisze sie tu small, ktory ma sledzi zawsze nowinki ze swiatka nazewnictwa ptasznikow.

A teraz troszke nie na temat: wiecie, ze dwa nowo odkryte gatunki ptasznikow zaliczono do rodzaju Brachypelma? Sa to Brachypelma schroederi i Brachypelma verdezi. Ta pierwsza wyglada troche jak B. vagans, zdjecia drugiej na razie nigdzie nie ma.

Pozdrawiam.