dokładnie - to jest rzywe zwierze ... a to jest dotego niebespieczne .... ....

hmmm naprawde corazbardziej rozumie czemu w polsce gatunki jadowite silnie są nielegalne ... ... nie to zeby to było coś osobistego - tak mnie natkneło ale naprawde to jest porostu niebespieczne ...

nie powiem zebym był jakimś specem ale mam jakieś pojęcie o sprawie , , wiem czemu pająk lerzy na plecach , czemu moja mała brachypelma ma czarną " pleśń " na odwloku i takie tam - to wszystko ,,, ,sam mam murinuska ale wiem czego sie po nim spodziewać , znam ryzyko i świadomie moge je kontrolować ale tylko dlatego ze wiem coś o tym zwierzęciu ... ostatnio miałem kupić sobie a.australisy ale wkoncu zrezygnowałem bo nie mam doświadczenia przy tego typu robactwu i stwierdziłem ze nie warto ryzykować hoć mi sie strasznie podobają ... toterz martwią mnie takie sytuacje gdy posiadaczem naprawde niebespiecznego gatunku jest osoba która nie wie czemu pająk nie plecie geometrycznej kryjówki z wyjściem przy wodopoju ... - nie to ze uwazam ją za głupią czy nie rozsądną - bo tak nie jest - poprostu sie martwie a ewentualna wina wg mnie spoczywa na sprzedajacym ... ... np te australisy o kturyh pisałem - sprzedawca najpierw mnie sie zapytał - jakie mam kwalifikacje do posiadania tego zwierzaka co jest zadkością w tychczasach i wszyscy powinni w takich wypadkach wywiad jakiś przeprowadzić z kupującym czy ie nadaje do takiego zwierzaka

ok .. wyrzuciłem z siebie - sory ale kac mnie łapie i jakoś tak :P