Witam Wszystkich zainteresowanych temarem.
Ptasznik, na podstawie którego został sklasyfikowany Pterinochilus spinifer był dorosłym samcem. Został on sklasyfikowany przez tą samą osobę (nie muszę pisać przez kogo, jeśli ktoś nie wie, niech przeczyta mój post wcześniejszy na ten temat :-) ) która opisała również Eucratoscelusa longicepsa ( już jak się domyślacie został on opisany wg dorosłej samicy). Richard Gallon odkrył, że Pterinochilus spinifer jest samcem Eucratoscelusa longicepsa, a nie oddzielnym gatunkiem. Richard Gallon również stwierdził, iż ptasznik sklasyfikowany jako Harpactira constricta nie jest Harpactirą tylko Eucratoscelusem.
W wyniku tych czynności powstała nowa nazwa Eucratoscelus constrictus.
To co się sprzedaje jako Pterinochilus spinifer jest odmianą kolorystyczną Pterinochilusa murinusa. Eucratosceluse są o wiele droższe i rozmnażanie ich w warunkach terrarystycznych jest bardzo trudne graniczące z science - fiction.
P.S. Fajnie było odpowiedzieć na to pytanie, gdyż jak mam odpowiadać na pytania typu: "Mój ptasznik nie je 4 dni, co mam zrobić?" ....., w wszystko to można przeczytać w faq. Jeśli by były jeszcze jakieś pytania , służę pomocą.
Pozdrawiam
Filip