-
Re: Takie same ??
Loko, to:
a gdzie wyczytałes ze twierdze ze jest cos takiego jak P. spinifer
I potem to:
twierdze ze tak nazywa sie jedna z odmian kolorystycznych
Nie ma zadnego sensu =)
A to bylo tak. Bylo sobie bodaj 21 gatunkow w rodzinie Pterinochilus, miedzy innymi spinifer, mammilatus, widenmanni i pare innych. Madrzy, wyksztalceni ludzie, stwierdzili, oto, nad kuflem piwa siedzac, iz trzeba to jakos uporzadkowac, bo sie, powiadam Wam, burdel, a syf zrobil w systematyce jak na drodze polnej, kurzym lajnem upstrzonej. Wzieli tedy olowek i kartke, jeli transferowac gatunki i podgatunki, grupowac, szeregowac, sortowac i porzadkowac. A kiedy piwo skonczylo sie, a nawet juz zdazylo splynac do kanalizacji, stwierdzili rozradowani: "Mamy teraz 7 gatunkow wsrod Pterinochilusow!".
Zainteresowana gawiedz jela wiec przysluchiwac sie nowym nazwom, a byly one takowe:
- Murinus
- Chordatus
- Leetzi
- Lugardi
- Simoni
- Alluaudi
- Vorax
Powiadam Wam, taki rwetes powstal po tych kilku slowach, ze az co bardziej rozjuszeni klienci jeli siegac po stoly i kije bilardowe, coby madrym naukowcom z lbow wybic glupawe pomysly. Jakze to, zakrzykneli, coscie?! Toz to ja w ofercie mam i mammilatusy, i spinifery, i usambary, jakze to teraz bedzie, he? Przeca do wykarmienia szostka dzieciakow, a i starej trzeba od czasu do czasu nowe cholewy nabyc! Jakze mam teraz sprzedac moje pajaki! Nawet uczeni w pismie googlarze podaja, ze i spinifer i mammilatus istnieja!
Madrzy ludzie, owoz pod wplywem piwska, wykoncypowali tedy, co nastepuje:
- Zrobmy tak, bracia i siostry! To, coscie sprzedawali pod nazwa mammilatusa- bedzie odtad murinusem i niczym innym. To zas, co bylo spiniferem, nie jest juz wsrod pterinochilusow- tak naprawde jest to zupelnie inny okaz pajaka, bo sie nawet inaczej zwie: Eucratoscelus constrictus! Pamietajcie jeno, bracia i siostry, iz jesli ktos w ofercie ma spinifera, to tak naprawde nie ma i Eucratoscelus constrictus, gdyz to calkiem unikatowy pajak, tuszymy tedy, ze go nie znajdziecie ani w Polszcze, ani w Prusach, ani nawet w krajach skandynawskich. Jesli ktos Wam, bracia i siostry, spinifera chce wcisnac- jest to zwykly murinus, aczkolwiek w odmianie barwnej "usambara".
- Usambara? - zakrzykneli zdumieni zebrani. - A coz to za czort?
- Ano, usambara to zwykly murinus, jeno zabarwiony, ze tak rzekne, nieco ogniowo.
Tak tedy w systematyce pterinochilusow powstal porzadek. Owoz, kiedy madrzy ludzie przyszli do karczmy nazajutrz, znowoz na bawolej skorze ze spisem ofert, zobaczyli:
- Pterinochilus spinifer L3
- Pterinochilus mammilatus L2
Machneli tedy reka, westchneli, i tym razem, zamowili gasiorek wodki.
Uprawnienia umieszczania postów