mozesz mi powiedzieć co to jest gat, muzealny bo sie z tym nie spotkałem ??

oczywiście sie z tobą zgadzam ale wg mnie prezentujemy 2 równowarzne stanowiska i oba są poprawne , jak to powiedziałeś z parazytologią
, często terz rózne gatunki sa łączone w jeden

co do pająków to argument o nie łaczeniu się naturalnie w pary jest niedokońca bo jak wspomniała Awikularia " a i hybrydy naturalne (np. B. baumgarteni)" pająki te dają płodne potomstwo czylli rodzice byli 1 gatunku

to tak samo jak z murinusem , usambrą i innymi , uwazacie je za inną odmiane barwną ale z tego wynika za z połączenia murinusa z murinusem wyjdzie np : 100 murinusów 10 usambr i kij wie ile czegoś innego a tak nie jest

( hyba ze któryś z rodziców nie był czystej krwi )

Dark Raptor a co powiesz o naszych polskich żabach - jest to jedne wielkie zbiorowisko chybryd i niby terz są jako rórzne gatunki , , hybryda terz jest juz innym gatunkiem ,,, hoć teoretycznie są wszystkie jednym ale róznymi rasami ....

oczywiście badacze sie spierają i jedni muwią " nie , gatunki " a drudzy " nie , rasy " ja staje po stronie rasy , hoć mi jeszcze daleko do miana " badacza "

hmm a teraz czemu wg mnie w tym jest problem ?? : pomyślcie co by było z biologią gdyby teraz nagle przyjąć ze cała systematyka ( no prawie ) jest błędna ,, ,