-
Re: Termostat
Sam temistor jest odizolowany elektrycznie od otoczenia, nozki z kabelkami trzeba zalac np silikonem akwarystycznym, prady plynace w termistorze beda malutkie niezagrazajace stworzenia (niebadalem pajakow pod tym wzgledem), myslalem bardziej o mierzeniu temperatury powietrza, przy kilku termistorach mozna zalozyc ze temperatura na zadnym z nich nie moze przekroczyc zaprogramowanych wartosci, a temperatura mierzona bedzie srednia. Kilka czujnikow daje nam to ze w przypadku gdy czujnik polozony blizej zrodla ciepla wykryje za wysoka temperature a dalej polozony dalej bedzie pokazywal za niska to zmniejszy sie moc zarowki do takiego poziomu zeby temp na tym blizej polozonym nie przekraczala dopuszczonej wartosci a temperatura srednia nadal szla w gore. Zmniejszy to wachania temperatury i zapobiegnie gwaltownemu wzrostowi temperatury np w sytuacji gdy nie bedzie jakis czas pradu (mozliwe podlaczenia akumulatorow awaryjnych dla cennych stworzonek). Mam nadzieje ze mnie zrozumiales bo cos nie idzie mi tlumaczenie.
Tak programuje mikrokontrolery i sam program nie stanowi problemu.
Uprawnienia umieszczania postów