biała zarówka czy czerwona nie ma róznicy tylko lepiej w nocy dla pająka bo nie widzi czerwonego swiatła a ty mozesz pooglądać,nie wiem gdzie tę temperaturę mierzysz moze z drugiej strony pojemnika tam gdzie nie ma żarówki zmierz temperaturę w róznych odległosciach od żarówki 10 15 20cm i potem w zależnosci jaką chcesz miec tak postaw pojemniki.Ja mierzę termometrem elektronicznym i jest ok od napisania mojego posta do napisania twojego mineły 2 min nawet nie zdązyło się nagdzać nie będziesz miał w 2 min znacznej róznicy temperatury zanim pojemnik odbieze wystarczającą ilosc ciepła i nagdzeje się do temperatury stabilnej to minie z 15 min.Poczekaj troszkę.Trzymam pająki w barku zapalona jest tam żarówka 25W i nie mam problemu na róznych wysokosciach są półki i rózne temperatury panują. Jesli chcesz być aż tak skrupulatny i ci żarówka nie odpowiada i kabel grzewczy to weś akwarium nalej wody włóz grzałkę podłącz pod termostat i zamocz w wodzie pojemniki będziesz miał temperaturę stabilną co do 1 stopnia.Jest jeszcze inna możliwość zrobić obieg wodny zamknięty taki jak w kaloryferach z grzałką i pompką opleść przewodami z wodą pojemniki i też będzie spoko.

no a jak ci nie odpowiadają te sposoby co wymieniłem to poszukam cos na necie jak zmajstrować ogrzewanie nuklearne może to pomoże