A jaki duzy jest Twoj Hysterocrates, Sojkas?? Jezeli jest po 12 wylince i jest samica i ma 20-25 cm rozstawu nog i szerokosc karapaksu 3,5 cm, a jej ostatnia para nog nie jest dluzsza i grubsza od pierwszych to z pewnoscia masz H. hercules jezeli jednak nie, to masz... cos innego
Szkoda, ale prawdziwe herculesy sa "okropniascie" rzadkie, co nie znaczy ze nie wystepuja w hodowli ani na rynku

Aktualnie mam samice po 10 wylince Hysterocrates, sprzedana mi po pierwszej wylince jako Hysterocrates gigas. Z tego co orientowalem sie, porownywalem zdjecia i czytalem opisy, to rzeczywiscie jest to H. gigas. Nawet zmienia kolory przed wylinka brazowa, po wylince czarna jak sadza ze srebrnym nalotem na konczynach. Byl moment, jakies 2 lata temu, kiedy byly tylko H. gigas na rynku, a to jeszcze potwierdza moje spekulacje.
Mam takze 2 pajaczki, ponoc H. hercules, ale to sie okarze jak na razie sa po 7 wylince maja jakies 6 cm rozstawu odnozy. Niestety szczerze watpie w autentycznosc ich nazwy gatunkowej.

morda ma racje z tymi Hysterocratesami.
Jedyny wiarygodny sposob odroznienia poszczegolych gatunkow Hysterocrates jest szczegółowe badanie anatomiczne narzadow rozrodczych. Niestety w momencie klasyfikacji gatunkow nikt sie tym nie trudzil ani nie zawracal sobie glowy. Wszyscy kierowali się wyglądem zewnętrznym. Dlatego teraz jest straszny balagan Jak wszyscy zainteresowani wiedzą, Hysterocratesy z natury wszystkie sa do siebie podobne.
Trzeba wiec poczekac, na jakiegos badacza, ktory zrobi to od A-Z. I jak to zwykle bywa, tutaj zaczynaja sie problemy Ilosc mozliwych krzyzowek wynikajacych z tego zaniedbania skutecznie uniemozliwa i uniemozliwi sklasyfikowanie osobnikow w hodowli.
Populacje roznych gatunkow (czy moze podgatunkow, nikt tego tez jeszcze nie ustalil) na wolosci niestety maja podobne miejsca wystepowania, czasami nawet takie same, co tworzy nastepne schody.
Strasznie zagmatwana sprawa... a jej rozwiazanie jest raczej praktycznie niepotrzbne , latwiej pisac Hysterorates sp. No chyba, ze jakisc mlody naukowiec bedzie musial napisac o czyms doktorat

Swoją drogą, podobnie jest ze skolopendrami. Scolopendra subspinipes i jej podgatunki wystepuja na prawie wszystkich kontynentach... chociaz zawsze inaczej wygladaja A wiekszosc skolopednr okrersla sie po prostu sp. Najlepszym tutaj przykladem jest bardzo wygodna sprawa, nazwanie pewnego gatunku Scolopendra polymorpha (wieloksztaltna) i sprawa zalatwiona, jakby nie wygladala to moze nalezec do tego gatunku