-
Re: kajman
"do terrarystyki podchodze z totalna miłoscią do zwierząt "
"terrarystyka jest dla mne wszystkim i ludzie mnie totalnie nie obchodza jesli chodzi o opinie"
Po tych cytatach można zadać pytanie czy aby nie jest to "ślepa miłość". Jeśli Cię nie obchodzą to po co zamieściłeś zdjęcia i informację o tym, że masz kajmana ? Spodziewałeś się zachwytów ?
Cóż, "wyjaśnienia" nie są przekonujące. Złowiłeś go w kanale czy co ?
Co mają do tego rozmiary terrariów u Twoich węży ? Chodzi o kajmana. Czy jemu będzie lżej jak sobie popatrzy na węże, które mają tak dużo przestrzeni ? Czy to przypadek, że w Polsce teraz w wielu sklepach pojawiły się kajmany (również we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej) ? Czyżby pojawiło się aż tylu "ratujących" je miłośników terrarystyki? Miałem nawet w zeszłym tygodniu dwa telefony od świeżych hodowców kajmanów, z których jeden z nieskrywanym zdziwieniem dowiedział się ode mnie jakiej potrzebują temperatury, pokarmu i przestrzeni. Nie wiedział kompletnie nic ! Chociaż zwierzę miał już w domu !
Jakie zoo ?! Które w Polsce zoo ma miejsce na kolejnego kajmana. Ten gatunek nie jest rarytasem za którym uganiają się ogrody zoologiczne. W większości naszych ogrodów te zwierzęta przebywają w terrariach jak słoiki. Zwierzę nie może zrobić dwóch kroków. Widziałem już skarłowaciałe pokrzywione krokodyle oddawane do zoo. Po co one ogrodom ? Na ekspozycję ?
Kolejny cytat "widzialem te zwierzaki na zywo i wcale nie sa duze".
Zupełnie inne jest wrażenie gdy widzi się zwierzę w naturze, a inne w domu. Zresztą rozmiary tego gatunku są znane od dawna i nie są tajemnicą
. Samiec 2-2,5 m - dla mnie to ogromne zwierzę. Sam zrezygnowałem w zeszłym roku z zakupu czterech młodych najmniejszego krokodyla Paleosuchus palpebrosus, bo i on po kilku latach osiąga ok 1-1,2 metra i wymaga odpowiedniej wielkości terrarium, basenu ze skutecznym systemem oczyszczania wody, ogrzewaniem itp. Tej długości nie ma co porównywać z wężem czy jaszczurką (mam legwany ponad 1,5 metrowe), bo to krokodyl, zwierzę wodno-lądowe o dość sztywnym ciele. Potrzebuje więc znacznie więcej przestrzeni.
Oczywiście nie można z góry wykluczyć, że ktoś nie ma warunków do hodowli krokodyli, ale można chyba wątpić ? Sięgnijmy więc do, w mojej opinii, najlepszej strony internetowej o krokodylach.
http://crocodilian.com
a szczególnie do danych dotyczących wielkości terrarium
http://crocodilian.com/crocfaq/faq-4.html#5.1.2
Liczymy: 3 pomnożone przez 2 metry (długości dorosłego kajmana) to się równa 6 metrów, 4 pomnożone przez 2 metry to się równa 8. Czyli mamy minimalne terrarium 6x6 lub 8x8 metra. Spójrzmy na normy niemieckie: część lądowa: długość terrarium = 4 długości krokodyla bez ogona, szerokość = 3 długości krokodyla bez ogona. Liczymy powiedzmy dla kajmana z "głowotułowiem" równym 0,8 metra: wyszło że część lądowa ma wymiary 3,2x2,4 metra. A teraz woda: basen o rozmiarach 4x5 długości krokodyla bez ogona. Czyli 3,2x4,0 metra. Razem do kupy terrarium dla pary (normy niemieckie nie uwzględniają trzymania pojedynczych zwierzat) o długości 7,2 metra i szerokości 5,6 metra, z czego większość to basen. I jak już lecimy cytatami po angielsku to ostatnie zdanie z tego akapitu: "Lack of space leads to inactivity, increased stress, and poor health."
Uprawnienia umieszczania postów