-
Re: neurotoksyna czy moze....? ATRAX .. leniu!!;)
Hahah
Ja przespalem w ogole chyba cale wakacje. Po prostu slicznie 
Loko, wyslij mi to info na mail 
Co do neurotoksyn, to jest ich taka roznorodnosc, ze czesc z nich jest inhibitorami receptorow, a czesc przeciwnia - wzbudza je.
Dosc duza ilosc neurotoksyn wydaje sie byc raczej inhibitorami, ale pewna czesc z nich powoduje masowe uwalnianie sie neurotransmiterow np. z plytech ruchowych, co moze powodowac niekontrolowane skurcze miesni (troche jak w wypadku tezca), przyspieszenie oddechu, objawy podobne jak przy padaczce. Inne grupy neurotoksyn moga z kolei doprowadzic do blokady dzialania przewodnictwa neurotransmiterow lub ich ostrego uposledzenia, co moze skonczyc sie porazeniem najwazniejszych grup miesni, jak np. serce, czy przepona.
Na pytanie, ktore zadales mozna by dyskutowac i dyskutowac, bo to jest caly czas temat otwarty.
Neurotoksyny moga tez i niszczyc komorki nerwowe
Mnie interesuje np. fakt, czy rozna budowa kanalow jonowych roznych organizmow wplywa na toksycznosc neurotoksyn Hexathelidae... i czy ma to wplyw na to, ze czlowiek i czlekoksztaltne, jak i nowonarodzone myszy, sa bardzo podatne na ich jad, natomiast psowate, praktycznie zupelnie nie reaguja na obecnosc neurotoksyny w organizmie (dopiero w duzych ilosciach).
Uprawnienia umieszczania postów