a powiedz mi awi czemu człowiek 20sto letni ktury planuje pisać magisterke o pająkach i bieze sie do pisania ksiazki ( mam taki szczytny cel ) miałby robić takie coś ??

co do całości ..

mam zaplecze naukowe , dostemp do laboratoriuw ,kontakt z osobami zawodowo sie tym zajmującymi, mam swoje cele i plany , jezeli będe miał mozliwość to nawet pomyśle o invitro albo nawet inrzynierji genetycznej bo dla mnie to nie jest zadnym dyschonorem moralnym ze coś robie ..

postemp nauki to nie tylko szczytne udane experymenty postempo opiera sie w duzym stopniu na porazkach ....
z kazdego działania zmiezającego do zdobycia większej wiedzy na temat tego co nas otacza powstaje coś porzytecznego

ps:a moze tak blondi z jadem atraxa :] wsumie dało by sie to zrobić

pająki mają bruzdkowanie powierzchniowe więc łatwo wyodtrębnić kom jajową ,,, pobieramy prubke jadu , przepisujemy białko na dna , torzymy matryce , mielimy pająka polimeryzyjemy dna i dajemy na matryce , izolujemy odp fragmenty , szukamy ich miejsca w chromosomie usuwamy je . robimy to samo z atraxem tworzymy sekwencje zastępczą tzn sekwencje jego jadu i za pomocą odpowiedniego wektora wprowadzamy do kom jajowej :]